Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Όπου να'ναι Χριστούγεννα...

Της Έλενας Χατζήκυριακου και της Τζιωρτζίνας Φακοντή
 

Tα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η πόλη θα φορέσει τα γιορτινά της. Φώτα και μυρωδιές γλυκισμάτων, χρώματα και στολίδια, γλυκές παιδικές φωνές θα πλημμυρίσουν τους δρόμους, αλλά και την καρδιά μας.
 

Προπάντων, τα Xριστούγεννα είναι μια γιορτή που αγκαλιάζει τους πιστούς όλου του κόσμου.
Θέλοντας να διαδώσουμε αυτό το πνεύμα της ανθρώπινης επικοινωνίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καλούμε τους μικρούς μας φίλους να ακούσουν χριστουγεννιάτικα παραμύθια και λαϊκές ιστορίες απ' όλο τον κόσμο.

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα, γεμάτα χαρά και αγάπη!

Παχυσαρκία

της Ελένης Παΐση

Ξέρετε ότι οι μισές μητέρες και οι τέσσερις στους δέκα πατέρες δεν αναγνωρίζουν πως το παιδί τους είναι παχύσαρκο, ενώ το 75% των μαμάδων και 77% των μπαμπάδων δεν αναγνωρίζουν πως τα παιδιά τους έχουν βάρος παραπάνω από το κανονικό;
Αυτά λέει μια ολλανδική έρευνα, στην οποία υποστηρίζεται ότι το πρόβλημα ξεκινά από την οικογένεια και κατ’ ακρίβεια από τους γονείς.


Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι «η μεγάλη κατανάλωση κατεργασμένων ή έτοιμων τροφίμων, τα οποία περιέχουν ζάχαρη, δεν παχαίνει μόνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει και διαβήτη.» Επίσης, επιστημονικές πηγές αναφέρουν ότι η παχυσαρδία συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδιών, που και τα δύο αποτελούν καρδιακές  νόσους, εγκεφαλικές ή εμφράγματος . Μια ιταλική επιστημονική μελέτη, διαπίστωσε ότι όσο παχύτερος είναι κάποιος, τόσο περισσότερο κινδυνεύει. Το επιπλέον βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Πού οφείλεται, λοιπόν, η παχυσαρκία:                      
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Λίγα και μεγάλα γεύματα
  • Λήψη φαρμάκων
  • Ψυχολογικοί παράγοντες
  • Κληρονομικότητα                                    

Ποιες είναι οι επιπλοκές της παχυσαρκίας;
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2,61%
  • Καρκίνος ενδομήτριου 34%
  • Χολολιθίαση 30%
  • Οστεοαρθρίτιδα 24%
  • Αρτηριακή υπέρταση 17%
  • Στεφανιαία νόσος 17%
  • Καρκίνος μαστού 11%
  • Καρκίνος παχέως εντέρου 11%

Οι πιο πάνω πληροφορίες είναι παρμένες από επιστημονικές πηγές στο διαδίκτυο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ… Ή ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ…..;

ΕΥΛΟΓΙΑ ΕΛΙΣΣΑΙΟΥ


Κάποια από τα συνήθη ερωτήματα όσον αφορά τον κατάλληλο σύντροφο:

  • Ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος;
  • Τι πρέπει να τον χαρακτηρίζει για να θεωρείται κατάλληλος;
  • Τι ζητά μια γυναίκα και τι ένας άντρας από το/τη σύντροφό της/του;

Ας αρχίσουμε με τις γυναίκες, που υποστηρίζουμε ότι δεν υπάρχουν άντρες. Μερικοί άντρες αναρωτιούνται γιατί να το λέμε αυτό οι γυναίκες, ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν τόσοι άντρες ψηλοί, γεροδεμένοι και εμφανίσιμοι κτλ. Πράγματι ένας τέτοιος τύπος άντρα είναι η αρχική εικόνα του ιδανικού άντρα που έχουμε όλες οι γυναίκες στο μυαλό μας. Σκέφτεται δηλαδή ένα νέο και όμορφο άντρα που θα την πηγαίνει βόλτες με το αμάξι του και θα περνάνε όμορφα όλη την ώρα, ο ένας στην αγκαλιά του άλλου. Αρκετά ρομαντικό και όμορφο στην σκέψη μιας νέας γυναίκας, αλλά η ζωή δεν συνεχίζεται έτσι, αφού οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Και τι γίνεται όταν η νέα γυναίκα ωριμάζει και ζητά περισσότερα από τον σύντροφο της με κύριο στόχο της τη δημιουργία μιας σωστής οικογένειας με παιδιά;
Τότε η εικόνα του ιδανικού άντρα προσαρμόζεται σε ένα θεμέλιο του σπιτιού τους, που θα μπορεί να στηρίξει πάνω του όλα τα όνειρά της. Χρειάζεται λοιπόν έναν άντρα συμπαραστάτη στον ρόλο της σαν γυναίκα, σαν μητέρα, σαν νοικοκυρά. Επομένως σε αυτή τη φάση της ζωής της αναζητά ένα άντρα που να της εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια. Έτσι το κύριο χαρακτηριστικό που αναζητά είναι η υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά του αρχικού αντρικού προτύπου να πηγαίνουν δεύτερα.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η Μουσική στη Ζωή μας :)

της Ζωής Αποστολίδη
Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος άρχισε να συνθέτει μουσική. Η μουσική είναι τόσο αρχαία, όσο και η γλώσσα. Γιατί όμως μας είναι τόσο αναγκαία; 
Η μουσική είναι ότι πιο όμορφο δημιούργησε ο ανθρώπινος νους. Σύμφωνα με έρευνες η μουσική έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη ψυχική μας κατάσταση όσο και στη σωματική. Ηρεμεί το πνεύμα μας, μας χαλαρώνει, μας βοηθά να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα μειώνει το στρες. Επίσης βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων μας, θετικών ή αρνητικών και μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Αρχικός στόχος της ήταν η ευχαρίστηση και η ευαισθησία που παίρνουμε μέσα από αυτήν. Μετά εμφανίστηκαν και οι υπόλοιπες ιδιότητες. 

Ξέρετε ότι..

         Της Άντριας Θεοδότου
  • Παιδιά και έφηβοι που υπερεκτίθενται σε αντιβακτηριακά σαπούνια που περιέχουν τη χημική ουσία τρικλοζάνη μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες, εύρημα που αποδεικνύει ότι η υπερβολική καθαριότητα μπορεί στην πραγματικότητα να αρρωστήσει τους ανθρώπους, δήλωσαν ερευνητές.
  • Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν σημαντικό πρόβλημα υπογονιμότητας ή στειρότητας.
  • Κακό κάνει ο πάγος στα τραύματα, ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες, ανατρέποντας την άποψη που έχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ότι δηλαδή ο πάγος κάνει καλό. Το «πάγωμα» της χτυπημένης περιοχής δεν αφήνει την παραγωγή μιας ορμόνης η οποία παίζει βασικό ρόλο στην επούλωση του τραύματος, με αποτέλεσμα να αργεί η επούλωση.
  • Μια κουταλιά μέλι - που συχνά προσθέτουμε για να δώσουμε πιο γλυκιά γεύση στο γλυκό ή στο ρόφημά μας - αποδίδει 64 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη - που όλοι νομίζουμε πως μας αποδίδει περισσότερες θερμίδες - μας δίνει 46 θερμίδες.
  • Τα έντονα χρώματα στα ρούχα μας και τα βαριά φρουτώδη αρώματα αποτελούν παράγοντες που προσελκύουν τα έντομα. Το να αφήνουμε γύρω μας τρόφιμα, όπως ψάρια ή φρούτα,είναι επίσης επικίνδυνο, αφού και αυτά αποτελούν πόλο έλξης για τους ενοχλητικούς αυτούς "επισκέπτες".
  • Η ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου, της Κοριφολλιτροπίνης άλφα,υπόσχεται λιγότερη ταλαιπωρία και καλύτερα αποτελέσματα για τις γυναίκες που αναζητούν εγκυμοσύνη μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας για τη διέγερση της παραγωγής ώριμων ωαρίων.
  • Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δίνουν τον αγώνα τους κάθε χρόνο στο «ρινγκ» του εορταστικού μας τραπεζιού. Τα δύο αυτά παρασκευάσματα έχουν τις ίδιες θερμίδες (150), όμως το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όχι όσον αφορά στην ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως στη θρεπτική. Στο δίλημμα λοιπόν 'μελομακάρονα ή κουραμπιέ', προτιμήστε το πρώτο.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Tι είναι " ευτυχία " και πώς μπορούμε εμείς να είμαστε πάντα "ευτυχισμένοι" και "χαρούμενοι"

Της  Στυλιάνας Λοΐζου

H ευτυχία είναι μια νοητική κατάσταση.  Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει εμείς να θέλουμε και να διαλέξουμε το σωστό δρόμο για να φτάσουμε σ' αυτήν.

Μέχρι τώρα εμείς ξέρουμε την ευτυχία που μας προσφέρουν τα υλικά αγαθά (απόκτηση τελευταίου μοντέλου κινητού, μας δίνει σημασία το αγόρι ή το κορίτσι που μας αρέσει και άλλα πολλά). Αυτές όμως όλες οι καταστάσεις δεν μας δίνουν ευτυχία που διαρκεί.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να το επιθυμούμε εμείς ειλικρινά.  Όταν ακτινοβολούμε αγάπη, ηρεμία και καλή διάθεση απέναντι σε όλους, τότε οικοδομούμε την ευτυχία για όλη μας τη ζωή.

Τα κορίτσια μας θριαμβεύουν στο volley!

Η ομάδα Πετόσφαιρας Θηλέων έχει προκριθεί στον τελικό του Περιφερειακού Πρωταθλήματος έχοντας ξεπεράσει το εμπόδιο του Λυκείου Λινόπετρας. Η ομάδα περιμένει το αποτέλεσμα του σημερινού παιχνιδιού (13.12.2010), για να γνωρίσει τον αντίπαλο της.
Η ομάδα μας, για να φτάσει μέχρι τον τελικό έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει τα εξής σχολεία : 
  • Λανίτειο Λύκειο Α΄  -  Λύκειο Πέτρου και Παύλου  (0-2 σετ)
  • Λύκειο Πέτρου και Παύλου  -  Λύκειο Λινόπετρας  (2-0 σετ_
  • Λύκειο Αγίου Ιωάννη  -  Λύκειο Πέτρου και Παύλου  (0-2 σετ) 

Δείτε το μήνα Δεκέμβρη...

της Μαριάννας Βράκα 

Δείτε αυτό το μήνα (και όχι μόνο) στην πόλη μας:


         Τα θεατρικά έργα:

Το Δωμάτιο των Απεριόριστων Πιθανοτήτων
Studio 8, 19/11/10, 21:00

20 Χρόνια Θεατρική Πορεία
Ριάλτο, 23/11/10, 20:30

Σώμα Ξεβαμμένο Μπλε
Ριάλτο, 26/11/10, 20:30

Νεκρή Φύση
Ριάλτο, 08/12/10, 20:30

Proof
Θέατρο Ένα, 2-4/12/10, 20:30

Θέατρο Ένα, 09-19/12/10, 20:30

Studio 8, 12/12/10, 16:00 & 18:00

Λευκή Αθηνά, 13-15/12/10, 20:30

Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 15/12/10 – 11/12/10, 20:30 (Κυρ:18:30)

Θέατρο Ένα, 20+21/12/10, 21:00

Hen’s Night
Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ, 22-28/12/10, 20:30

Θέατρο Ένα, 02-05/05/10, 20:30




        Τις κινηματογραφικές ταινίες:


                  Ρωσσική Κιβωτός
Οθέλλος, 13/12/10, 20:30

The Fiddler (Ο Βιολιστής)
Θέατρο Ένα, 17-18/11/10, 21-21:30

Burried
Cineplex, 19/11/10

Stone
Cineplex, 19/11/10

The Switch
Cineplex, 19/11/10

Harry Potter and The Deathly Hallows: Part 1
Rio Cinema

The Last Exorcim
Cineplex, 19/11/10

Vampire’s Suck
Cineplex, 31/12/10

Οθέλος, 13/12/10, 20:30




Εβδομαδιαίο Χρονοδιάγραμμα Ταινιών
  Τηλ. Επικοινωνίας:



 
Άλφα & Ωμέγα
·    K-Cineplex στις 17:25                                                                                                            
Σαββατοκύριακα επίσης στις 15:20 & 17:25                                                                  77778383
·    Rio
Σαββατοκύριακα στις 15:00 & 17:00                                                                             25871410

Arthur 3: The War of Two Worlds
·    K-Cineplex στις 17:30
Σαββατοκύριακα επίσης στις 15:15 & 17:30                                                                  77778383
·    Rio
Σαββατοκύριακα στις 15:00                                                                                           25871410

Despicable Me
·    K-Cineplex στις 17:25
Σαββατοκύριακα επίσης στις 15:15 & 17:25                                                                  77778383
·    Rio
Σαββατοκύριακα στις 15:00                                                                                           25871410

Due Date  
·    K-Cineplex στις 19:50
Σαββατοκύριακα επίσης στις 19:50                                                                               77778383
·    Rio στις 19:45
Σαββατοκύριακα επίσης στις 19:45                                                                               25871410

Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1
·    K-Cineplex στις 17:00, 19:40 & 22:20
Σαββατοκύριακα επίσης στις 17:00, 19:40 & 22:20                                                       77778383
·    Rio στις 19:45 & 22:20
Σαββατοκύριακα επίσης στις 17:00, 19:45 & 22:20                                                       25871410

Jackass 3D  
·    K-Cineplex στις 20:00 & 22:15
Σαββατοκύριακα επίσης στις 20:00 & 22:15                                                                  77778383
·    Rio στις 19:45 & 22:00
Σαββατοκύριακα επίσης στις 19:45 & 22:00                                                                  25871410

Marmaduke
·    K-Cineplex στις 17:30
Σαββατοκύριακα επίσης στις 15:20 & 17:30                                                                  77778383
·    Rio
Σαββατοκύριακα στις 17:00                                                                                           25871410

Stone
·    K-Cineplex στις 22:00
Σαββατοκύριακα επίσης στις 22:00                                                                               77778383
·    Othellos στις 22:00
Σαββατοκύριακα επίσης στις 22:00                                                                               25352232

      The American
·    K-Cineplex στις 19:55 & 22:15
Σαββατοκύριακα επίσης στις 19:55 & 22:15                                                                  77778383
·    Rio
Παρ. - Σαβ. στις 22:00
Κυρ. – Πεμ. στις 19:45 & 22:00                                                                                      5871410

The Last Exorcism
·    K-Cineplex στις 22:10
Σαββατοκύριακα επίσης στις 22:10                                                                               77778383
·    Rio
Παρ. - Σαβ. στις 19:45 & 22:00
Σαββατοκύριακα επίσης στις 22:00                                                                               25871410

Unstoppable
·    Othellos στις 19:45
Σαββατοκύριακα επίσης στις 19:45                                                                               25352232

You Will Meet a Tall Dark Stranger
·    K-Cineplex στις 20:00
Σαββατοκύριακα επίσης στις 20:00                                                                               77778383



          Τις μουσικές εκδηλώσεις:
            
     
Ένα Δέντρο Μια Φορά
Ριάλτο, 15/12/10,20:30

Σωκράτης Μάλαμας
Ριάλτο, 17/12/10, 20:30

Μουσικοί Διάλογοι Νέων Ευρώπης
Ριάλτο, 19/12/10, 20:30

Γυμνά Καλώδια
Ριάλτο, 21/12/10, 20:30

Latino Nights
7 Seas, 13-28/12/10, 21:00-02:00

Καφενέυ, 15/12/10, 21:00

Ριάλτο, 16/12/10, 20:30

Ριάλτο, 21/12/10, 20:30         

Ριάλτο, 22/12/10, 20:30

Prime Live, 22/12/10, 23:30

D' Argento Club, 23/12/10, 23:30

7 Seas, 25/12/10,  22:30

7 Seas, 29/12/10, 22:00

Prime Live, 03/01/11, 22:00

7 Seas, 10-17/12/10, 22:30

Monte Caputo, 30-31/12/10, TBA



        Τις παραστάσεις χορού:
   
2ο Dance Cyprus Γκαλά
Ριάλτο, 10/12/10, 20:30

OTango
Ριάλτο, 11-12/12/10, 20:30

Not That
Ριάλτο, 01/12/10, 20:30

Ριάλτο, 18/12/10, 20:30


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Αδρενολευκοδυστροφία (ALD)

της Ζωής Αποστολίδη 
 
Η Αδρενολευκοδυστροφία είναι μια σπάνια, κληρονομική  ασθένεια που οδηγεί  σε σταδιακή βλάβη του εγκεφάλου και τελικά θάνατο. Η ALD που ανήκει σε μια ομάδα από γενετικές διαταραχές που ονομάζονται λευκοδιστροφίες. Η ασθένεια αφήνει το σώμα ανίκανο να διασπάσει μεγάλα μόρια λίπους, είτε αυτά που φτιάχνει μόνο του το σώμα, είτε αυτά που εισέρχονται στο σώμα μέσω της τροφής. 
Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό οφείλεται σε μια πρωτεΐνη φορέα που δε δουλεύει σωστά και μεταφέρει τα μόρια λίπους εκεί όπου θα διασπόνταν. Τα μόρια λίπους συσσωρεύονται, φράσσουν κύτταρα και βλάπτουν κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Σιγά σιγά καταστρέφει τη μυελίνη, ένα πολύπλοκο ιστό από νευρωνικά λιπαρά που μονώνει πολλά νεύρα στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα. Χωρίς λειτουργική μυελίνη, ο ασθενής οδηγείται σταδιακά σε παράλυση. Μετά από αρκετά χρόνια κανονικής ζωής, τα άτομα εμφανίζουν προοδευτικά νευρολογικά συμπτώματα που οδηγούν στο θάνατο μετά λίγα χρόνια. Οι ασθενείς πεθαίνουν πολύ πριν φτάσουν στην εφηβεία.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Darwin´s Theory of Evolution

By Katerina Sinodorou

http://www.youtube.com/watch?v=CKDSiNf_rLo  (no copyright infringement intended)

A short video about Darwin´s theory of evolution by the means of natural selection.

Darwin's concept was simple but powerful: Individuals best adapted to their environments are more likely to survive and reproduce.