Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αυγό ΦΡΕΣΚΟ ή ΜΠΑΓΙΑΤΙΚΟ;

Της: Ευδοκίας Σάββα

Μπορείτε να το ανακαλύψετε πολύ εύκολα!

Το κόλπο που αποκαλύπτει αν μπορεί ακόμη να καταναλωθεί το αυγό!
Ο τρόπος για να μάθουμε αν μπορεί ακόμη να καταναλωθεί ένα αυγό είναι  πολύ απλός .Δεν έχουμε, παρά να ρίξουμε ένα αυγό σε ένα σκεύος γεμάτο κρύο νερό.
Αν το αυγό βυθιστεί και φτάσει στον πάτο, σημαίνει ότι είναι φρέσκο!
Αντίθετα, αν βυθιστεί μεν αλλά παραμείνει σε κάποιο σημείο πάνω από τον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα καθώς θα χαλάσει σύντομα!

Τέλος, αν επιπλεύσει στην επιφάνεια σημαίνει ότι έχει χαλάσει!
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Τα μπαγιάτικα αυγά έχουν χάσει αρκετό υγρό από το εσωτερικό τους, το οποίο ουσιαστικά εξατμίζεται μέσω των πόρων που έχει το τσόφλι, με αποτέλεσμα το αυγό να επιπλέει αντί να βυθίζεται στο νερό.


Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ισραήλ-Συρία

Του Λουκά Σοφοκλέους και του Αντρέα Μπάντα Β3

Εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του sigmalive «το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας συμφώνησαν με τη συμφωνία εκεχειρίας που προωθούσε η Αίγυπτος.»

Θα σταματήσει το αιματοκύλισμα άραγε;



Μέτωπο Ισραήλ-Συρίας

Στο μεταξύ στο μέτωπο μεταξύ Ισραήλ και Συρίας σημειώθηκαν νέες εξελίξεις.
Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων (sigmalive στις 12/11/2012) διαβάσαμε ότι μετά από επίθεση με οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης, καπνός διακρίθηκε από τα σπίτια  στην συριακή πλευρά της γραμμής απεμπλοκής μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ.

Πρόκειται για τη γραμμή αποστρατικοποίησης που οριοθετήθηκε στο τέλος του πολέμου του 1973, την οποία το Ισραηλ παραβιάζει για δεύτερη φορά στην ιστορία.



Συνεχείς Βομβαρδισμοί σε αρκετά μέρη της Συρίας

Σήμερα διαβάσαμε στον τύπο ότι οι μάχες στην Συρία συνεχίζονται, ο στρατός του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ βομβάρδισε στη Δαμασκό. Την προηγούμενη μέρα σημειώθηκαν βομβαρδισμοί σε συνοικίες στο Χαλέπι, στην επαρχία Χομς δυνάμεις του καθεστώτος συνέχιζαν μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Ραστάν, και μάχες μαίνονταν ανάμεσα στον στρατό και αντάρτες σε οχυρές θέσεις. Ενώ παράλληλα ηγέτες του νεοσυσταθέντος συριακού συνασπισμού είχαν  συνομιλίες στο Λονδίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ουίλιαμ Χέιγκ, για να του παρουσιάσουν το σχέδιο πολιτικής μετάβασης. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη στις βίαιες συγκρούσεις  σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν.





Δικαίωση του αγώνα μας για την εβδομάδα εργασίας

 της Ιωάννας Ζέρβα και Τατιάνας Κκεσέ

Μετά απο επίμονες προσπάθειες, οι πρωτοβουλίες της ΠΕΟΜ μέσα από τις ΕΣΕΜ Λευκωσίας και Λεμεσού για την εβδομάδα εργασίας είχαν θετικό αποτέλεσμα!
Καταρχάς , πετύχαμε μετά από τις δικές μας πιέσεις (επιστολές, επαφές και πρωτοβουλίες) προτού καταρτιστεί η ΠΣΕΜ, να κληθεί το μαθητικό κίνημα σε διάλογο και συζήτηση του θέματος. Στη συνάντηση που έγινε σήμερα στο Υπουργείο με τη συμμετοχή της ΠΣΕΜ, της Συνομοσπονδίας Γονέων, της ΟΕΛΜΕΚ (καθηγητές) και του Συνδέσμου Διευθυντών καταλήξαμε σε συμφωνία για την αλλαγή της εβδομάδας εργασίας.

Η φετινή Β’ Λυκείου θα κάνει εβδομάδα εργασίας όπως ήταν πάντα. Από φέτος θα ισχύσει διήμερο εργασίας για την Γ’ Γυμνασίου και τριήμερο για την Α’ Λυκείου. Άρα με αυτό τον τρόπο η εβδομάδα εργασίας παραμένει εβδομάδα εργασίας και δεν μειώνονται οι μέρες του θεσμού. Θα υπάρχει επιτροπή σε κάθε σχολείο στην οποία θα συμμετέχει και το Κεντρικό Μαθητικό Συμβούλιο, η οποία θα είναι υπεύθυνη για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο θεσμό.

Οι επιφυλάξεις μας παραμένουν ως προς τα κριτήρια επιλογής των επαγγελματιών που θα κάνουν τα σεμινάρια και τα κριτήρια επιλογής των χώρων επισκέψεων, αλλά είναι θετικό το γεγονός ότι η φετινή χρονιά θα αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο και στο τέλος της θα μπορούμε να αξιολογήσουμε την εφαρμογή του για διόρθωση αδυναμιών και προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Ως ΠΕΟΜ νιώθουμε δικαιωμένοι και στέλλουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Κύπρου.
Συμπέρασμα;
Οι ΜΟΝΟΙ χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται!!!

Κυκλώνας "Σάντι"

της Άντριας Σαμαρά Β3

Η αμερικάνικη ήπειρος μετρά τις πληγές της από μια ακόμη φυσική καταστροφή. Ο κυκλώνας "Σάντι" ένωσε τις δυνάμεις του με ένα ρεύμα από τον Βόρειο Πόλο και με την βοήθεια της πανσέληνου που σημαίνει την άνοδο της στάθμης χτύπησε με μανία τις Η.Π.Α.

Οι βορειανατολκές πολιτείες, περιλαμβανομένης και της Νέας Υόρκης, δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα με τραγικές συνέπειες: 64 νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές. Για μεγάλο διάστημα 15 πολιτείες παρέμεναν χωρίς ρεύμα, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν στις τηλεπικοινωνίες (κυρίως στο ίντερνετ και στα κινητά τηλέφωνα) τα οποία συνεχίστηκαν για μέρες, με αποτέλεσμα πολλά καταστήματα να παραμείνουν κλειστά. Δρόμοι, γέφυρες, οδικό δίκτυο έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τη Βιρτζίνια έως το Μέριλαντ.

Το σοβαρότερο; Τρεις πυρηνικοί αντιδραστήρες διέκοψαν την λειτουργία τους στο Βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι παρουσιάστηκε σοβαρός κίνδυνος για πυρηνική έκρηξη.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Ενέργειας επιβεβαίωσε ότι ο αντιδραστήρας Σάλεμ 1, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Ντέλαγουερ στο Χάνκοκς Μπρίτζ (Νιου Τζέρσεϊ), έκλεισε, όταν τέσσερις από τις έξι αντλίες κυκλοφορίας νερού έπαψαν να λειτουργούν. Στο μεταξύ, φράγμα στο βόρειο Νιου Τζέρσεϊ έσπασε, πλημμυρίζοντας 3 πόλεις.

Ποδηλασία Ελπίδας

Το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου μαζί με τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου μας διοργανώνουν από κοινού ποδηλατική εκδήλωση την Κυριακή 25/11/2012 με τίτλο «Ποδηλασία Ελπίδας». 
Η εκδήλωση έχει στόχους την  έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς τα μέλη της σχολικής κοινότητας που τυγχάνει να χρειάζονται υλική στήριξη μέσω της συλλογής χρημάτων, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών και την προώθηση εναλλακτικών και φιλικότερων προς το περιβάλλον  τρόπων μετακίνησης.
Οι συμμετέχοντες  θα ποδηλατήσουν από το σχολείο μας (οδός Αγίας Φυλάξεως) μέχρι το εμπορικό κέντρο My Mall στο Ζακάκι και θα επιστρέψουν πίσω. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9.00 π.μ. και ο τερματισμός στις 12.00 το μεσημέρι πίσω στο σχολείο, με ενδιάμεσο διάλειμμα 45 λεπτών στο My Mall. Οι ποδηλατιστές θα κινούνται μαζί αφού η εκδήλωση δεν είναι διαγωνιστική και ο ρυθμός θα είναι κατάλληλος για όλους.  Έχουν ήδη ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες αρχές και έχουν γίνει οι απαιτούμενες διευθετήσεις  για την ασφάλεια και την διευκόλυνση των συμμετεχόντων.
Όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, απόφοιτοι και φίλοι του σχολείου μας, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετέχουν με την καταβολή του συμβολικού ποσού των δύο ευρώ ( €2).  Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο ταμείο πρόνοιας των μαθητών του σχολείου μας. Επιπλέον χορηγίες από άτομα ή εταιρίες είναι ευπρόσδεκτες. Το ποσό των τριάντα ευρώ ( €30) έχει καθοριστεί για την υιοθέτηση κάθε ενός από τα χιλιόμετρα της διαδρομής από τους χορηγούς μας.      
Σας καλούμε να λάβετε μέρος μαζί μας σ'αυτή την ωραία δραστηριότητα του σχολείου μας :)

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

6 τροφές "εχθροί" της κατάθλιψης

ΦΑΓΗΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ
Της  Καλλιόπης Γαμβρουδίου, Β3
 
Κάποιες φορές νιώθεις τόσο κουρασμένος ή καταβεβλημένος ή και κακόκεφος;
Νιώθεις ότι τίποτα δεν αξίζει, δεν έχεις δύναμη να συνεχίσεις, δεν ξέρεις στ'αλήθεια τι σου συμβαίνει;
Γνωρίζεις ότι όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν και σε κατάθλιψη;

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο I love style ότι υπάρχουν κάποια φαγητά που μπορεί να  βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης φτιάχνοντας την καλή διάθεση. 

Για να δούμε τι μπορούμε να προσθέσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, για να νιώσουμε καλύτερα, σύμφωνα με τις συμβουλές που μας δίνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα:

Το "Twilight 4" έρχεται !!

Ραφαέλλα Χριστοδούλου Β΄5

Το "Twilight 4" Breaking Dawn έρχεται στους κινηματογράφους σε λίγες μέρες το πλήθος τρελάθηκε !!

Breaking Dawn είναι το τέταρτο και τελευταίο μυθιστόρημα του The Twilight Saga από το συντάκτη American Stephenie Meyer. Το μυθιστόρημα είναι χωρισμένο σε τρία μέρη : τα δύο τα έχει γράψει η Bella Swan, ενώ το άλλο το έχει γράψει ο Jacob Black. Αξιόλογοι και οι δύο, μας έχουν καθηλώσει περιμένοντας πώς και πώς για να δούμε τη μεταφορά του βιβλίου σε ταινία στους κινηματογράφους!! 
Το μυθιστόρημα ακολουθεί άμεσα τα γεγονότα του προηγούμενου μυθιστορήματος, Eclipse, ως Bella και ο Edward Cullen να παντρευτούν, αφήνοντας πίσω τους ένα πληγωμένο Τζέικομπ. Περισσότερες λεπτομέρειες  μπορούμε να αντλήσουμε  στην ιστοσελίδα:

File:Breaking Dawn cover.jpg

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Κύπριος Ζωγράφος Στέλιος Βότσης

Μεγάλη απώλεια για τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου

του Μάριου Αντώρκα, Β6

Ο Στέλιος Βότσης γεννήθηκε το 1929. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art, στο Sir John Cass College of Art και στη Royal Academy στο Λονδίνο.

Αποφοίτησε από το Slade School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1955

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου:

Εβδομάδα εργασίας:Θα διεξαχθεί τελικά?

Τατιάνα Κκεσέ, Β3   
Ιωάννα Ζέρβα, Β6     

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την εβδομάδα εργασίας. Ο λόγος; Το Υπουργείο αποφάσισε φέτος η εβδομάδα εργασίας να μετατραπεί σε τριήμερο εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου τις δύο μέρες οι μαθητές θα είναι στο σχολείο για σεμινάρια και η πρακτική θα είναι την τρίτη μέρα!
Μαθητές υποστηρίζουν πως η διεξαγωγή του προγράμματος πρέπει να γίνει όπως και πέρσι, διότι η εβδομάδα εργασίας δεν προσφέρει μόνο ψυχαγωγία, αλλά είναι και εποικοδομητική, αφού διευκολύνει τον μαθητή στο να αντιληφθεί το πώς θα είναι τα πράγματα στο κοντινό του μέλλον.
Οι μαθητές μετά απο επίμονη προσπάθεια κατάφεραν να πετύχουν το πρώτο βήμα: η Διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης κάλεσε τους εκπροσώπους τους σε συνάντηση την Τετάρτη 6/11/2012 στο Υπουργείο. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Γραμματείας της ΠΣΕΜ, της Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων και εκπρόσωποι της Οργάνωσης των Καθηγητών. Οι εκπρόσωποι των μαθητών έδωσαν μάχη στη συνάντηση για να αποσύρει το Υπουργείο την εγκύκλιο για αλλαγή της εβδομάδας εργασίας, έτσι όπως μονόπλευρα και χωρίς κανένα διάλογο τη διαμόρφωσε η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης. Αν την αποσύρει, τότε  θα ξεκινήσει ένας ολοκληρωμένος διάλογος και αυτό που θα συμφωνηθεί από όλους θα εφαρμοστεί από τη χρονιά 2013-14. Σύμφωνη είναι και η Συνομοσπονδία Γονέων.
Ήδη, όμως, κάποιοι μαθητές προσπάθησαν να κάνουν απεργία την Δευτέρα 12.11.12 χωρίς όμως την έγκριση της ΠΣΕΜ και χωρίς να καταφέρουν να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό μαθητών. Δυστυχώς, κάποιοι μαθητές δεν μπορούν να περιμένουν την κατάληξη του διαλόγου και αντιδρούν σπασμωδικά. Αν δεν εισακουστούν οι μαθητές, θα αντιδράσουν δυναμικά με απόφαση της ΠΣΕΜ!



Φοβερός Σεισμός στην Κόστα Ρίκα

Του Λουκά Σοφοκλέους και του Αντρέα Μπάντα Β3

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας του sigmalive στις 24 Οκτωβρίου 2012, σημειώθηκε «ισχυρός σεισμός 6,5 ρίχτερ στην βορειοδυτική Κόστα Ρίκα στις 18:45 (τοπική ώρα) , σε ανακοίνωση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε περίπου 61χλμ. νότια της Λιμπέρια και σημειώθηκε σε βάθος 19χλμ.Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές καταστροφές σε κτίρια κυρίως σε οικίες.»
Υπάρχουν τραυματίες και νεκροί άραγε; Ως τώρα δεν αναφέρθηκαν ακόμη τέτοιες ζημιές. Το Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο δίνει την δόνηση 5,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Bing καταγράφτηκαν αυτές οι εικόνες:


Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ομπάμα και πάλι !!!!!!!!!!!

τωυ Δημήτρη Μαντζούρα, Β΄6 και Στέφανου Χρονόπουλου Β΄3
















Επανεκλέγηκε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα.

Παρά το γεγονός οτι σε αρκετές πολιτείες η μάχη μεταξύ Ομπάμα και Ρόμνει ήταν σκληρή αυτό δεν εμπόδισε τον Ομπάμα να επανεκλεγεί πρόεδρος . Ακόμη και σε πολιτείες κλειδιά όπως η Φλόριντα 
ο Ομπάμα κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης όπως επίσης και σε Μασαχουσέτη και Γουισκόνσιν . Για άλλη μια φορά ο Ομπάμα στηρίχθηκε στα παραδοσιακά οχυρά των Δημοκρατικών και στις ψήφους των «λατίνων». Με το αποτέλεσμα αυτό οι Δημοκρατικοί διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί τον έλεγχο της Βουλής.                       



Χάσμα στις εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ

Ραφαέλλα Χριστοδούλου, Β5

Διαφορετικές απόψεις εκφράζουν οι διάφορες εφημερίδες αναφορικά με την έλευση της ΤΡΟΙΚΑ στην Κύπρο.
Διαβάστε τι λένε κάποιες από τις  σημερινές εφημερίδες για το θέμα: