Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

10 από τα πιο παράξενα ζώα - ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ!

Της Άντριας Θεοδότου και του Κυριάκου Θεμιστοκλέους

Κουνέλι της Ανγκόρα

Δε νομίζουμε πως μπορείτε να φανταστείτε ότι αυτό το ζώο είναι ένα σπάνιο είδος κουνελιού! Αυτό το κουνέλι πήρε το όνομά του από την Άγκυρα της Τουρκίας, γιατί εκεί πρωτοβρέθηκε. Τα κουνέλια αυτά εκτρέφονται μάλιστα για το εξαιρετικά απαλό τρίχωμά τους, το οποίο πρέπει να κουρεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ίσως και καθημερινά, για να μην καταπίνεται από το ζώο και να βλάπτει έτσι την υγεία του. Τα ζωάκια αυτά είναι ευγενικά από τη φύση τους, αλλά δεν συστήνονται ως κατοικίδια σε αυτούς που δε μπορούν να τα περιποιούνται τακτικά, γιατί η γούνα τους είναι πολύ πυκνή και θέλει συνεχώς χτένισμα. Το βάρος τους κυμαίνεται από 2 έως 3.5 κιλά.                                                       

                                                                                                                                                                                   

                                                                    Κόκκινο ΠάνταΤο κόκκινο Πάντα (Ailurus fulgens) ή firefox είναι ένα φυτοφάγο θηλαστικό που τρέφεται κυρίως με μπαμπού. Τα χαριτωμένα και σπάνια είδη είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τις γνωστές γάτες (μήκους 40 – 60 εκατοστά, βάρους 3 – 6 κιλών). Το κόκκινο Πάντα ζει κυρίως στο Μπουτάν που βρίσκεται στις παρυφές των Ανατολικών Ιμαλαΐων, στη Νότια Κίνα, την Ινδία, Νεπάλ.





Θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας
Όταν ακούσουμε θαλάσσιος γυμνοσάλιαγκας μας έρχεται στο μυαλό ένα άσχημο πλάσμα, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα εντυπωσιακό πλάσμα του νερού. Tα υπέροχα αυτά πλάσματα έχουν ένα παράξενο σχήμα με φανταχτερά χρώματα και παράξενη δομή. Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι τα χρώματα και τα σχήματά τους μπορούν να σας κάνουν να σαστίσετε: Κάποια έχουν ρίγες, όπως οι τίγρεις, άλλα είναι καλυμμένα με κουκίδες σε χρώμα νέον, άλλα έχουν χνουδωτά κέρατα, άλλα αναπνευστήρες που κουνιούνται ή σπονδυλικές στήλες που διαγράφονται με άλλο χρώμα κι ας είναι λεπτά και κυματιστά σαν ένα φύλλο από μαρούλι. Ένα όμως είναι το μήνυμα που θέλουν να περάσουν με αυτήν τους την εμφάνιση: Φάε με δική σου ευθύνη. Γιατί όλα αυτά τα ωραία χρώματα που υπάρχουν στο σώμα τους είναι στην πραγματικότητα δηλητηριώδη τοξικά που σκοτώνουν…

                                        
                                                                                     Ντάμπο το χταπόδι(dumbo octopus)
Γνωρίζουμε όλοι για το ντάμπο το ελεφαντάκι τώρα είναι καιρός να μάθετε και για τον ντάμπο το χταποδάκι.Το Ντάμπο το χταπόδι(dumbo octopus) μπορεί να είναι το πιο περίεργο χταπόδι και οι περισσότεροι άνθρωποι το βρίσκουν αρκετό χαριτωμένο. Ως εκ τούτου το όνομα του το πήρε από το γνωστό ίσως σε όλους μας Dumbo το ελεφαντάκι λόγω των δυο πτερυγίων του που μοιάζουν με αυτιά.Οι επιστήμονες που ερεύνησαν το χταπόδι ανακάλυψαν πως τα αυτιά στην πραγματικότητα, είναι πτερύγια, τα οποία βοηθάνε το μαλάκιο να κολυμπάει. Το Dumbo Octopus μπορείτε να το συναντήσετε στα σκοτεινά βάθη οποιουδήποτε ωκεανού στη γη, ενώ το μήκος του δεν ξεπερνά τα 20 cm. Τα θηράματα του τα καταπίνει ολόκληρα αλλά, μην ανησυχείτε, γιατί τρέφεται μόνο με σκουλήκια και μαλακόστρακα.



Θαλασσινό γουρούνι(sea pig)

Με τη χλωμή ρόδινη σάρκα του, το scotoplane γνωστό και ως Sea Pig μοιάζει με κάτι μεταξύ χοίρου και γυμνοσάλιαγκα. Στην πραγματικότητα, αυτό το παράξενο πλάσμα είναι ένας τύπος αγγουριού θάλασσας και ανήκει στην κατηγορία των αστεριών και των αχινών.






Kαλαμιδόψαρο(Anglerfish)

Είναι ένα τρομακτικό ψάρι! Πήρε το όνομά του από την χαρακτηριστική του μέθοδο να προσελκύει τη λεία του, χάρη σ’αυτό το εξόγκωμα, μέρος του δέρματός του (κεραία), στο κεφάλι του που λειτουργεί για να ελκύει τα θηράματά του.Όμως ο τρόπος ζευγαρώματός του σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει! Το τρομακτικό αυτό ψάρι, για να ζευγαρώσει, κάνει το εξής: τα αρσενικά δαγκώνουν το δέρμα ενός θηλυκού και απελευθερώνουν ένα ένζυμο που αφομοιώνει το δέρμα του στόματος του και του σώματος της, για να κολλήσουν μαζί, και στη συνέχεια να ατροφήσουν και να παραμείνουν μόνο ένα ζευγάρι γεννητικών αδένων, δημιουργώντας ένα παρασιτικό εργοστάσιο σπέρματος. Φοβερό ε;





Καγκουρίκι (Long-eared Jerboa)
Ίσως μόλις δείτε αυτό το μικρό πλασματάκι θα σας έρθει στο μυαλό πως είναι κάποιο είδος
ποντικιού ή μήπως μικρού λαγού λόγω των μεγάλων του αυτιών. Στην πραγματικότητα είναι μια
μινιατούρα καγκουρό! Το νυχτόβιο αυτό πλασματάκι που ονομάζεται Καγκουρίκι, χρησιμοποιεί τη μεγάλη ουρά του και τα πίσω πόδια του για να κάνει μεγάλα άλματα. Είναι ένα είδος τρωκτικού προς εξαφάνιση που βρίσκεται στην Gobi έρημο της Μογγολίας. Προσέξατε πως έχει πολύ μεγάλα αυτιά; Μάθετε επίσης πως τρώει συνήθως έντομα.




                                                           
                                                         Αντιλόπη(Saiga)

Ένα ζώο που χρονολογείται από την εποχή των παγετώνων! Η αντιλόπη είναι ένα παράξενο ζώο, ειδικότερα το είδος Saiga είναι ένα πραγματικά αξιοπερίεργο, αλλά συμπαθέστατο κατά τ’άλλα θηλαστικό. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός Saiga στον πλανήτη είναι περί τις 50.000 σήμερα, τα περισσότερα εκ των οποίων ζουν σε περιοχές της Ρωσίας, του Καζακστάν και σε δύο απομακρυσμένες περιοχές της Μογγολίας. Το ύψους του κυμαίνεται από 600 με 800 εκατοστά και το βάρος τους από 36 έως 63 κιλά, ενώ το όριο ζωής τους δεν ξεπερνά τα 10 χρόνια. Τα ανδρικά Saiga είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά και έχουν κέρατα, τα οποία χρησιμεύουν σε κάποιο παραδοσιακό κινέζικο φάρμακο, γι’αυτό και κινδυνεύουν από τη λαθροθηρία.


Χελώνα - Cantorii Pelochelys

    Όλοι ξέρουμε πως οι χελώνες είναι αργά ζώα με σκληρό κέλυφος. Δεν πάει καιρός, όμως, που οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυτήν την σπάνια χελώνα του γλυκού νερού, στον ποταμό Mekong της Καμπότζη. Η χελώνα αυτή, λοιπόν, είναι τεράστια, διαθέτει ασυνήθιστα μαλακό κέλυφος, ενώ μπορεί να φτάσει στην ενήλικη της ζωή τα 50kg βάρος, αλλά και να πλησιάσει τα 2 μέτρα μήκος. Η Cantorii Pelochelys, για να φυλαχτεί από τα αρπακτικά, περνά περί το 95% της ζωής της χωμένη στην άμμο, με μόνο τα μάτια και την μύτη της να προεξέχουν. Δεν είναι πάντως τόσο φοβητσιάρα όσο ακούγεται. Η χελώνα αυτή έχει μεγάλα νύχια, ενώ μπορεί να επεκτείνει μακριά και με μεγάλη ταχύτητα τον λαιμό της, όταν χρειαστεί, και με τα ισχυρά της σαγόνια να θρυμματίσει ένα κόκαλο. Οι επιστήμονες, μάλιστα, είπαν ότι δεν έχουν δει γρηγορότερη αντίδραση σε ζώο, ακόμα και συγκριτικά με τις κόμπρες. Έτσι, η ανακάλυψή της έδωσε ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα: ότι δεν έχουν χαθεί όλα τα σπάνια ζώα από τον πλανήτη. Είναι όμως λίγο απίθανο να την συναντήσετε κάπου. 

  Τυφλοπόντικας με μύτη αστερία(Star-nosed mole)

    Δε νομίζω να έχετε ξαναδεί τυφλοπόντικα με αυτή την μύτη! Όπως όλοι οι τυφλοπόντικες, έτσι και αυτός, ζει σε περιοχές κάτω από τη γη και τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα, υδρόβια έντομα και σκουλήκια. Αφού είναι καλός κολυμβητής, μπορεί να αναζητήσει την τροφή του στον πάτο λιμνών και χειμάρρων. Τα ιδιαίτερα ευαίσθητα ρινικά του πλοκάμια είναι καλυμμένα με περίπου εκατό χιλιάδες αισθητήρες, που τον προστατεύουν και τον βοηθούν για να βρίσκει την τροφή του. Ο τρόπος που δημιουργούνται, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα αξιοπερίεργος, αφού εμφανίζονται, όταν γεννιέται, ως ένα πρήξιμο στο πρόσωπο, το οποίο κάποια στιγμή της ζωής του ανοίγει σαν αστέρι γύρω από τη μύτη. Θα τον βρείτε στον ανατολικό Καναδά και τις βορειοανατολικές ΗΠΑ.


Πλατύπους

  Ο πλατύπους μοιάζει με ένα πλάσμα που δημιουργήθηκε από μέρη άλλων διαφορετικών ζώων. Το παράξενο αυτό ζώο έχει καστόρινη ουρά, πτερύγια και γούνα που θυμίζουν φώκια και ένα μεγάλο ράμφος πάπιας. Οι επιστήμονες έχουν δυσανασχετήσει με αυτό το ζώο, και πίστεψαν, μάλιστα, προς στιγμήν, πως το είδος αυτό αποτελούσε κάποιο κακόγουστο αστείο ή κάποιο γενετικό πείραμα. Το αναπαρωγικό του σύστημα θα σας εντυπωσιάσει, αφού είναι το ένα από τα δύο μοναδικά θηλαστικά στον πλανήτη που γεννά αυγά! Πού θα το δείτε; Σε ποτάμια και λίμνες με κινούμενα νερά της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, ενώ, αν θέλετε μια πιο σίγουρη συνάντηση, μπορείτε να οργανώσετε κάποια εξόρμηση στην περιοχή!
   

   Oι φωτογραφίες είναι παρμένες από τις ακόλουθες πηγές:
- http://www.iviworld.gr/   
- http://www.zougla.gr
- http://www.inout.gr
- http://webecoist.com

3 σχόλια:

  1. Ο Πλατύπους ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΖΩΟ ΜΑΛΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ & ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κατά βάθος είναι χαριτωμένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραιο το καγκουρικι αν και ειναι γνωστο στα μερη μας και ως ποντιρο (ποντικι+καγκουρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.