Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Ξέρετε ότι..

         Της Άντριας Θεοδότου
  • Παιδιά και έφηβοι που υπερεκτίθενται σε αντιβακτηριακά σαπούνια που περιέχουν τη χημική ουσία τρικλοζάνη μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργίες, εύρημα που αποδεικνύει ότι η υπερβολική καθαριότητα μπορεί στην πραγματικότητα να αρρωστήσει τους ανθρώπους, δήλωσαν ερευνητές.
  • Οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν σημαντικό πρόβλημα υπογονιμότητας ή στειρότητας.
  • Κακό κάνει ο πάγος στα τραύματα, ισχυρίζονται Αμερικανοί επιστήμονες, ανατρέποντας την άποψη που έχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ότι δηλαδή ο πάγος κάνει καλό. Το «πάγωμα» της χτυπημένης περιοχής δεν αφήνει την παραγωγή μιας ορμόνης η οποία παίζει βασικό ρόλο στην επούλωση του τραύματος, με αποτέλεσμα να αργεί η επούλωση.
  • Μια κουταλιά μέλι - που συχνά προσθέτουμε για να δώσουμε πιο γλυκιά γεύση στο γλυκό ή στο ρόφημά μας - αποδίδει 64 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη - που όλοι νομίζουμε πως μας αποδίδει περισσότερες θερμίδες - μας δίνει 46 θερμίδες.
  • Τα έντονα χρώματα στα ρούχα μας και τα βαριά φρουτώδη αρώματα αποτελούν παράγοντες που προσελκύουν τα έντομα. Το να αφήνουμε γύρω μας τρόφιμα, όπως ψάρια ή φρούτα,είναι επίσης επικίνδυνο, αφού και αυτά αποτελούν πόλο έλξης για τους ενοχλητικούς αυτούς "επισκέπτες".
  • Η ανακάλυψη ενός νέου φαρμάκου, της Κοριφολλιτροπίνης άλφα,υπόσχεται λιγότερη ταλαιπωρία και καλύτερα αποτελέσματα για τις γυναίκες που αναζητούν εγκυμοσύνη μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) και υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας για τη διέγερση της παραγωγής ώριμων ωαρίων.
  • Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δίνουν τον αγώνα τους κάθε χρόνο στο «ρινγκ» του εορταστικού μας τραπεζιού. Τα δύο αυτά παρασκευάσματα έχουν τις ίδιες θερμίδες (150), όμως το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ, όχι όσον αφορά στην ενεργειακή του αξία, αλλά κυρίως στη θρεπτική. Στο δίλημμα λοιπόν 'μελομακάρονα ή κουραμπιέ', προτιμήστε το πρώτο.