Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Η Μουσική στη Ζωή μας :)

της Ζωής Αποστολίδη
Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος άρχισε να συνθέτει μουσική. Η μουσική είναι τόσο αρχαία, όσο και η γλώσσα. Γιατί όμως μας είναι τόσο αναγκαία; 
Η μουσική είναι ότι πιο όμορφο δημιούργησε ο ανθρώπινος νους. Σύμφωνα με έρευνες η μουσική έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη ψυχική μας κατάσταση όσο και στη σωματική. Ηρεμεί το πνεύμα μας, μας χαλαρώνει, μας βοηθά να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα της καθημερινότητας και ταυτόχρονα μειώνει το στρες. Επίσης βοηθά στην έκφραση των συναισθημάτων μας, θετικών ή αρνητικών και μπορεί να συντελέσει στην ανάπτυξη μιας ισορροπημένης προσωπικότητας. Αρχικός στόχος της ήταν η ευχαρίστηση και η ευαισθησία που παίρνουμε μέσα από αυτήν. Μετά εμφανίστηκαν και οι υπόλοιπες ιδιότητες. 
Η μουσική έχει τη δυνατότητα να μας απαλλάσσει από συναισθηματικά συμπλέγματα. Μπορεί να βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση του ατόμου το οποίο ανήκει σε ένα συγκρότημα, ορχήστρα ή χορωδία.Επιπλέον οι επιδράσεις της είναι καρποφόρες: βελτιώνει τη σωματική και ψυχική υγεία
Από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων μέχρι σήμερα οι φιλόσοφοι, οι ιστορικοί και οι επιστήμονες είχαν επισημάνει το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της μουσικής στη θεραπεία πολλών νόσων που επηρεάζουν το σώμα και το ψυχικό κόσμο. Υπάρχουν αναφορές για ίαση ασθενειών και βελτίωση συμπεριφοράς στον άνθρωπο. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, θεμελιώθηκε η αξία της μουσικοθεραπείας, η οποία έχει τα εξής αποτελέσματα: βελτιώνει την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση, αποσπά την προσοχή του ασθενή και τον ανακουφίζει από το πρόβλημα,συμβάλει στην αυτοπεπήθηση του ασθενή και του δίνει καλύτερο αίσθημα ελέγχου του εαυτού του.Μειώνει το επίπεδο φόβου, το στρες, την αγωνία και το άγχος.
Η μουσική μπορεί να βοηθήσει ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες, με Αλτσχάιμερ, άτομα εθισμένα σε εξαρτησιογόνες ουσίες, και γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού.Στις μέρες μας υπάρχουν διάφορα είδη μουσικής για όλα τα γούστα: pop,rock, metal,alternative, hip-hop, emo, κλασσική, λαϊκή και πολλά άλλα. Ιδιαίτερα οι έφηβοι είναι περισσότερο «εθισμένοι» στη μουσική, επειδή μέσα από αυτήν εκφράζονται συναισθήματα και ανησυχίες του, ενώ ταυτόχρονα ξεκουράζονται. 

Τώρα έχετε ακόμη περισσότερους λόγους να ακούσετε μουσική :) Ας μην ξεχνάμε ότι το παίξιμο κάποιου μουσικού οργάνου είναι επίσης ωφέλιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.