Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

 της  Άντριας Σαμαρά

Βασικοί κανόνες του Savoir Vivre, όταν είστε καλεσμένοι ή όταν εσείς καλείτε φίλους σε επίσημο τραπέζι...

Ψάξαμε για σας και βρήκαμε τους βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρούνται στο τραπέζι σε ένα επίσημο γέυμα, τόσο από τους καλεσμένους, όσο και από τους οικοδεσπότες.
Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων, ελπίζουμε τα πιο κάτω  να σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα!!
Αφήστε μας το σχόλιό σας, εάν σας αρέσουν όσα γράφουμε, κι εμείς θα επανέλθουμε  με ακόμη περισσότερες συμβουλές:



Πώς θα στρώσετε το τραπέζι
Ξεκινήστε επιλέγοντας το κατάλληλο τραπεζομάντηλο. Για ένα επίσημο τραπέζι προτιμήστε ένα  απλό κλασικό ύφασμα που να κρατά με φυσικότητα το σιδέρωμα και να μην τσαλακώνεται εύκολα. Φυσικά δε θα στρώσετε ούτε πλαστικό, ούτε χάρτινο, ούτε αυτό με τους λεκέδες του κρασιού από το περσινό τραπέζι. Και γιατί όχι, μπορείτε να στρώσετε το υπέροχο, κεντητό τραπεζομάντηλο της γιαγιάς. Σίγουρα θα είναι μοναδικό.
Και μη φοβάστε ότι θα το λερώσετε. Το κρασί καθαρίζει εάν βουτήξετε το σημείο με το λεκέ σε κρύο γάλα και στη συνέχει το πλύνετε καλά.
 
Εννοείται ότι οι πετσέτες σας δεν θα είναι χάρτινες, αλλά θα τις επιλέξετε ώστε να ταιριάζουν με το τραπεζομάντηλο. Προς θεού, όχι γαλάζιες ριγέ χαρτοπετσέτες με κόκκινο καρό τραπεζομάντηλο!!! Προτιμήστε τις λευκές κλασικές. Μπορείτε να τις τοποθετήσετε είτε στο πιάτο, είτε στο ποτήρι δεμένες σε σχήμα τριαντάφυλλου ή άλλο που να δένει αρμονικά με το τραπέζι σας. 
Εάν οι ξένοι σας θα σερβιριστούν σε μπουφέ, έχετε την επιλογή να τυλίξετε τα μαχαιροπίρουνα στην πετσέτα λαο το όλο σύνολο να μπει σε ένα όμορφο "δαχτυλίδι", κατά προτίμηση όχι πλαστικό.
 
Ιδιαίτερη έμφαση δώστε στη διάταξη που τοποθετούνται τα μαχαιροπίρουνα. Έτσι θα βοηθήσετε τους καλεσμένους σας να ξέρουν από πού να αρχίσουν: Στρώνετε από μέσα προς τα έξω με αντίθετη σειρά από τη σειρά με την οποία θα παρουσιάσετε τα πιάτα σας. Αν το μενού σας περιλαμβάνει σούπα ή γλυκό που χρειάζεται κουταλάκι, να θυμάστε ότι όλα τα κουτάλια μπαίνουν δεξιά.
 
Τα ποτήρια τοποθετούνται ως εξής: Πιο κοντά στο πιάτο μπαίνει το ποτήρι του λευκού κρασιού, ακολουθεί το ποτήρι για το κόκκινο κρασί, ενώ του νερού τοποθετείται κοντά στα μαχαίρια.
 
Σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε την πιο κάτω ιστοσελίδα για να δείτε σε φωτογραφίες πώς να στρώσετε το τραπέζι σας:  http://www.elais.gr/lifestyle/theartoftable/1307


Στο κέντρο του τραπεζιού τοποθετήστε τα κηροπήγια και τα λουλούδια, αναλόγως του χώρου σας και χωρίς υπερβολές. Δεν πρόκειται για ανθώνα αλλά για τραπέζι. Μη ξεχνάτε ότι οι καλεσμένοι σας πρέπει να νιώθουν άνετα, να βλέπουν τους απέναντί τους χωρίς δυσκολία και κυρίως να μην τρώνε πέταλα λουλουδιών μαζί με τη σαλάτα τους, ούτε να πίνουν κρασί με λιωμένο κερί!!!

Εάν τώρα είστε καλεσμένοι σε τραπέζι, προσέξτε τα εξής. Ο ρόλος της πετσέτας
Μόλις καθίσετε, βάζετε στα πόδια σας την πετσέτα που θα βρείτε δίπλα στο πιάτο. Είτε είναι χάρτινη είτε από λινό, σας βοηθάει να αποφύγετε διάφορους λεκέδες την ώρα του φαγητού. Προσοχή όμως, δεν είναι ούτε χαρτομάντιλο, ούτε σημαία! Ποιος είναι ο ρόλος της; Χρησιμεύει για να μαζεύετε ψίχουλα και για να σκουπίζετε τα χείλη και τα δάχτυλά σας πριν πιείτε. Πότε ξανακουμπούμε την πετσέτα στο τραπέζι; Όταν το γεύμα τελειώσει, την τοποθετείτε στα αριστερά του πιάτου σας. Αν για κάποιο σοβαρό λόγο (π.χ. για ένα επείγον τηλεφώνημα) απομακρυνθείτε από το τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος, δε θα πάρετε μαζί σας και την πετσέτα σας. Απλώς αφήστε την στην καρέκλα σας. Αν την αφήσετε στο τραπέζι, θα θεωρηθεί ότι έχετε τελειώσει το φαγητό σας, και γι αυτό μην παραξενευτείτε εάν δεν βρείτε το πιάτο σας όταν επιστρέψετε.


Πόσα πιρούνια;
Αν μπερδεύεστε με τα πολλά πιρούνια για το πρώτο, το δεύτερο και το τρίτο πιάτο, αν δεν ξέρετε ποιο πιρούνι ταιριάζει στο ψάρι και ποιο στο κρέας, τη σαλάτα και το γλυκό, σας συμβουλεύουμε τα εξής:
Το πιρούνι της σαλάτας είναι πάντα αυτό που βρίσκεται έξω αριστερά, με τα πιο πυκνά δόντια. Είναι μικρότερο από το κυρίως πιρούνι. Το κυρίως πιρούνι είναι το μεγαλύτερο στο σερβίτσιο και βρίσκεται πιο κοντά στο πιάτο. Κανόνας είναι να χρησιμοποιούμε πάντα για το πρώτο πιάτο ό,τι βρίσκεται έξω έξω. Για κάθε πιάτο που ακολουθεί συνεχίζουμε με αυτά προς τα μέσα. Για το ψάρι υπάρχουν ειδικά πιρούνια που μοιάζουν με την τρίαινα του Ποσειδώνα!

Ένα στο δεξί ένα στο αριστερό 
Μπερδεύεστε και "αρπάζετε" το ψωμί ή το νερό του διπλανού σας; Να θυμάστε ότι στο στρώσιμο του τραπεζιού, τα στερεά μπαίνουν στ' αριστερά και τα υγρά στα δεξιά. Δηλαδή, το φλιτζάνι του καφέ και τα ποτήρια του κρασιού και του νερού στα δεξιά, ενώ το πιάτο του ψωμιού στ' αριστερά. Έτσι δεν κινδυνεύετε να τσιμπάτε το ψωμί αυτού που βρίσκεται στα δεξιά σας, ούτε να πίνετε το κρασί αυτού που κάθεται στα αριστερά σας...
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.