Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τα τηλεσκόπια της ΝΑΣΑ ανακαλύπτουν το πιο μακρινό σμήνος γαλαξιών!

της Κατερίνας Σινοδώρου

Πασαντίνα, Καλιφόρνια –

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μια ανθούσα μητρόπολη γαλαξιακή, την πιο μακρινή που βρέθηκε στο πρώιμο σύμπαν. Αυτή η αρχαία συλλογή των γαλαξιών πιθανώς εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο σμήνος γαλαξιών παρόμοιο με αυτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Η ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών, με την επωνυμία
COSMOS-AzTEC3, ανακαλύφθηκε και χαρακτηρίζεται από πολύ-μήκους κύματος τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένων των Spitzer της NASA, Chandra και Hubble διαστημικά τηλεσκόπια, καθώς και τις επίγειες WM Παρατηρητήριο Keck και Subaru τηλεσκόπιο της Ιαπωνίας. «Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη αναδεικνύει τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα της επιστήμης, που έγινε πραγματοποιήσιμη χάρη σε μία συνεργασία μεταξύ της NASA και των διεθνών  εταίρων μας», δήλωσε ο Τζον Μορς, διευθυντής του τμήματος Αστροφυσικής της NASA στην έδρα της NASA στην Ουάσιγκτον.

Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτήν την αυξανόμενη εφάπαξ των γαλαξιών ως πρώτο-cluster. Το
COSMOS-AzTEC3 είναι το πιο μακρινό πρώτο-
cluster σύμπλεγμα, καθώς επίσης και ένα από τα νεότερα, λόγω του γεγονότος ότι φαινόταν, όταν το ίδιο το σύμπαν ήταν νέο. Το συγκρότημα αυτό είναι περίπου 12,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη. Ο κόσμος μας υπολογίζεται ότι είναι 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια παλιός. Παλιότερα, πιο ώριμη έκδοση αυτών των ομίλων είχε επισημανθεί σε 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.