Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το Πρώτο "Βιονικό Μάτι"!

Του Λουκά Σοφοκλέους και του Αντρέα Μπάντα Β3

 Βιονικό Μάτι για πρώτη φορά


 Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του sigmalive στις 18/2/2013 διαβάσαμε ότι: "Ο FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) κυκλοφόρησε για πρώτη φορά ένα βιονικό μάτι το οποίο είναι μία συσκευή που βοηθά σε κάποιο βαθμό την όραση των τυφλών."



Σχετικές Πληροφορίες-Μέρη της Συσκευής και η Λειτουργία τους

"Η συσκευή ονομάζεται Argus II Retinal Prosthesis System  και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Second Sight Medical Products. Αποτελείται από μία φωτογραφική μηχανή και έναν επεξεργαστή εικόνας, τα οποία είναι τοποθετημένα σε γυαλιά ηλίου. Η φωτογραφική κάμερα συλλαμβάνει εικόνες, τις μετατρέπει  σε ηλεκτρονικό σήμα και στη συνέχεια τις μεταδίδει  ασύρματα σε ένα ειδικό μικροτσίπ που εμφυτεύεται στον αμφιβληστροειδή. Τα ηλεκτρόδια του μικροτσίπ αποκρυπτογραφούν το σήμα, που ακολούθως μετατρέπεται σε ασπρόμαυρη εικόνα. Η εικόνα περνά από τα νεύρα στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να αντιληφθεί κάποια πρότυπα φωτός και σκιερών κηλίδων, αναλόγως των ηλεκτροδίων που έχουν διεγερθεί."

Κόστος:
"Η συσκευή,  κοστίζει περίπου 150.000 δολάρια."

 Πολύ ακριβή, δεν νομίζετε;


Ακόμη,  ο Δόκτωρ Μαρκ Σ. Χουμαγιούν,  οφθαλμίατρος και μηχανικός βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο οποίος εργάστηκε για 20 χρόνια για την ανάπτυξη της συσκευής, σε δήλωσή του είπε ότι: "Οραματίζεται τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, όχι μόνο στις νόσους που επηρεάζουν την όραση αλλά και σε διάφορες παθήσεις, όπως τα προβλήματα ελέγχου της κύστης ή της παράλυσης του νωτιαίου μυελού, με εμφύτευση ηλεκτροδίων στα πάσχοντα μέρη του σώματος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.