Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Τα θαλασσινά εδέσματα

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα θαλασσινά εδέσματα;


Με αφορμή την ημέρα της Σαρακοστής σκέφτηκα να ψάξω για τους αναγνώστες μας κάποιους κανόνες υγιεινής και τα επίπεδα ποιότητας που πρέπει να ξέρουμε για να προστατευτούμε από την κατανάλωση τροφίμων αυτές τις μέρες.

Πρώτα απ'όλα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες θαλασσινών εδεσμάτων. Ας τα δούμε με τη σειρά

1. Κεφαλόποδα: χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, μύδια 

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα.

Όσον αφορά τα φρέσκα θαλασσινά πρέπει να προσέχουμε :   

Την μυρωδιά : Θα πρέπει να έχει την μυρωδιά της θάλασσας και όχι μυρωδιά αμμωνίας ή άλλης ξένης προς το προϊόν. 
Την εμφάνιση : Θα πρέπει να είναι υγρά και γυαλιστερά.
Τα πλοκάμια-βεντούζες : Θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Τα μάτια : Θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Γενικά να ξέρουμε ότι το ροζ χρώμα της επιφάνειας του δέρματος είναι η συχνότερη αλλοίωση. Τα μπαγιάτικα μυρίζουν άσχημα και τραβώντας τα πλοκάμια κόβονται εύκολα.
Τα πιο πάνω ισχύουν και για τα κατεψυγμένα. Προσέξτε φυσικά την ημερομηνία στη συσκευασία, ώστε να μην αγοράζετε τρόφιμα ληγμένα.

2. Οστρακοειδή - μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια.
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά!! Γι'αυτό, αποφύγετε τα κατεψυγμένα.


Το κέλυφος: Θα πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα, ή αν είναι λίγο ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφος να κλείνουν μόνα τους. Για το άνοιγμά τους, χρησιμοποιήσετε το ειδικό μαχαιράκι
Το περιεχόμενο : Πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
Η σάρκα : Πρέπει να είναι υγρή, το σώμα όταν τσιμπιθεί με καρφίτσα να συστέλλεται ή με σταγόνες λεμονιού.

Εάν τα πιο πάνω σας ενδιαφέρουν, θα επανέλθω σύντομα και με άλλες οδηγίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.