Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Κύπριος Ζωγράφος Στέλιος Βότσης

Μεγάλη απώλεια για τον καλλιτεχνικό κόσμο της Κύπρου

του Μάριου Αντώρκα, Β6

Ο Στέλιος Βότσης γεννήθηκε το 1929. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art, στο Sir John Cass College of Art και στη Royal Academy στο Λονδίνο.

Αποφοίτησε από το Slade School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1955

Διαβάζουμε στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου:

Εκπρόσωπος της γενιάς των Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης ενσάρκωσε, με εκπληκτική ενάργεια, μέσω του έργου του, τον προσανατολισμό της κυπριακής τέχνης στα διδάγματα και τις κατακτήσεις του παγκόσμιου εικαστικού γίγνεσθαι και τη συνακόλουθη, αναπόφευκτη ρήξη της με τις τότε παραδεδεγμένες αξίες.

Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ) και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πορεία και στην ανέλιξη της Κυπριακ

Πνεύμα ανήσυχο και σε διαρκή αναζήτηση, ο Στέλιος Βότσης δεν περιόρισε τη δράση του στην αμιγώς καλλιτεχνική δημιουργία. Από τις επάλξεις του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών, του οποίου υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος, πάλεψε για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας ως προς την αξία της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολυάριθμες ατομικές εκθέσεις, στην Κύπρο αλλά και σε χώρες όπως Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία (Biennale Βενετίας), Ολλανδία και αλλού.

Εκτιμώντας τη μακρά και πολύπλευρη προσφορά του στην ανάπτυξη και διαμόρφωση του σύγχρονου κυπριακού πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας Πολιτισμού τίμησε τον Στέλιο Βότση με το Ετήσιο Τιμητικό Χορήγημα.

Δείτε σε φωτογραφίες μερικά από τα έργα του σπουδαίου αυτού ζωγράφου του τόπου μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.