Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Χάσμα στις εκτιμήσεις ΕΕ και ΔΝΤ

Ραφαέλλα Χριστοδούλου, Β5

Διαφορετικές απόψεις εκφράζουν οι διάφορες εφημερίδες αναφορικά με την έλευση της ΤΡΟΙΚΑ στην Κύπρο.
Διαβάστε τι λένε κάποιες από τις  σημερινές εφημερίδες για το θέμα:


Η εφημερίδα "Καθημερινή" αναφέρεται σε καθυστέρηση στην έλευση της ΤΡΟΙΚΑ  και  γράφει σήμερα τα εξής:
Οι διαφορές στις εκτιμήσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ό,τι αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών είναι ο λόγος της καθυστέρησης της καθόδου της τρόικας στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Γερμανία, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΡΙΚ στο Βερολίνο.
Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι για την ανακεφαλαιοποίηση απαιτούνται 15 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το ποσό αυτό κυμαίνεται μεταξύ εννέα και έντεκα δισεκατομμυρίων.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι έτοιμοι για την επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά οι συνάδελφοί τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως γράφει ο γερμανικός Τύπος, δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν εγκαίρως την έγκριση της Κριστίν Λαγκάρντ.
Η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" δημοσιεύει πληροφορίες ότι αύριο καταφθάνει το κλιμάκιο της ΤΡΟΙΚΑ

Φθάνει αύριο στην Κύπρο το κλιμάκιο της Τρόικας, προκειμένου την Παρασκευή να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί του Προγράμματος παροχής δανείου στην Κύπρο.
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με ανακοίνωσή του, που εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης, αναφέρει ότι το κλιμάκιο της Τρόικας φθάνει αύριο, Πέμπτη, στην Κύπρο, προκειμένου να ξεκινήσουν την Παρασκευή η διαβουλεύσεις για την υπογραφή του Μνημονίου.

Η εφημερίδα "Σημερινή" σημειώνει στον τίτλο της ότι η καθυστέρηση είναι "εφιαλτική" και εξηγεί:

Στενεύουν τα περιθώρια, ασφυκτιά η οικονομίαΗ Κομισιόν λέει ότι δεν έχει ακόμα καθοριστεί ημερομηνία καθόδου της Τρόικας, ενώ η Γερμανία επαναλαμβάνει ότι δεν βλέπει συμφωνία φέτος

Ούτε και χθες υπήρξε οτιδήποτε νεότερο για την κάθοδο της Τρόικας στην Κύπρο, ενώ από πλευράς Γερμανίας επαναλήφθηκαν οι δηλώσεις ότι συμφωνία για ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας μας θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί πριν από το 2013. Στη Λευκωσία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε, επίσης, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει «ακόμη πληροφόρηση από μέρους της Τρόικας πότε θα κατέλθει στην Κύπρο», την ίδια στιγμή που τίθεται έντονα το θέμα του εταιρικού φόρου, καθώς κι εκείνο του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Η καθυστέρηση που παρατηρείται περιορίζει όλο και περισσότερο τα περιθώρια που έχει η κυπριακή οικονομία να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, αφού, όπως επανειλημμένα ελέχθη από τον Υπουργό Οικονομικών, τα δημόσια ταμεία αντέχουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Πληροφορίες, που θέλουν το κλιμάκιο της Τρόικας να έρχεται αύριο στο νησί, δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ ο κ. Στεφάνου είπε ότι και η Τρόικα έχει τις δικές της διαδικασίες και ότι δεν είναι απλό θέμα να καθορίσουν ημερομηνία καθόδου.

«Αναμένουμε -πρόσθεσε- ότι αυτές οι διαδικασίες δεν θα πάρουν άλλο χρόνο και θα καθοριστεί ημερομηνία, για να ξεκινήσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις. Η επαφή μας μαζί τους είναι καθημερινή».

«Δεν υπάρχει ημερομηνία»Στις Βρυξέλλες, εξάλλου, ο ο εκπρόσωπος του Αντιπροέδρου της Κομισιόν Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, είπε ότι συνομιλίες της Τρόικας με την Κύπρο συνεχίζονται, αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία για την επόμενη κάθοδό της στο νησί.
Ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ανέφερε ότι η Κομισιόν δεν είναι σε θέση ακόμα να ανακοινώσει την ημερομηνία της επόμενης αποστολής στην Κύπρο.

Τι να πιστέψουμε τελικά. Έρχεται ή δεν έρχεται η ΤΡΟΙΚΑ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.