Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Γενεύη και το Μιλάνο.

Της Ζωής Αποστολίδη


Κατά τη διάρκεια του μήνα Ιούλη, μια ομάδα μαθητών του σχολείου μας καθώς και μαθητές από άλλα σχολεία της Λεμεσού και της Πάφου, πραγματοποίησε εκδρομή στο κέντρο πυρηνικών ερευνών (CERN) στη Γενεύη και στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo Da Vinci στο Μιλάνο. Η ξενάγηση σ’ αυτούς τους επιστημονικούς χώρους αποτέλεσε μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία για όλους όσοι συμμετείχαν, καθώς ενημερώθηκαν για τις πρόσφατες ανακαλύψεις σχετικά με τη σύσταση, τη δημιουργία και το μέλλον του σύμπαντος.

CERN: Centre Européen de la Recherche Nucléaire 

Το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.  Η κύρια λειτουργία του αφορά την παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν επομένως πολλοί επιταχυντές, ένας εκ των οποίων είναι ο πελώριος LHC (large hadron collider) (Μέγας Επιταχυντής Ανδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται στα 400 GeV, δηλαδή σε πολύ υψηλές ενέργειες.

Τα επιστημονικά όργανα στο CERN 
The globe
Τα επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιούνται στο CERN είναι οι επιταχυντές σωματιδίων και οι ανιχνευτές.
Επιταχυντής σωματιδίων ονομάζεται μια ειδική μηχανική διάταξη που μπορεί και επιταχύνει σωματίδια σε μεγάλες ταχύτητες. Στην πραγματικότητα ο επιταχυντής σωματιδίων επιταχύνει δέσμες φορτισμένων σωματιδίων π.χ. πρωτονίων και ηλεκτρονίων κατά μήκος μιας τροχιάς, χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Όταν πλέον οι δέσμες των σωματιδίων αυτών αναπτύξουν πολύ μεγάλη ταχύτητα οδηγούνται πάνω σε άλλα σωματίδια. Συχνά δέσμες σωματιδίων που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις συγκρούονται στο εσωτερικό του επιταχυντή με συνέπεια να δημιουργούν νέα σωματίδια.
Ανιχνευτές καθώς και υπολογιστές μπορούν και καταγράφουν τις τροχιές των σωματιδίων αυτών καθώς και τις εκτροπές και τροχιές των νέων σωματιδίων που προκύπτουν μετά τις συγκρούσεις των πρώτων. Ήδη έχουν ανακαλυφθεί διάφορα σωματίδια στο CERN κατά την πάροδο των χρόνων. Οι επιστήμονες ευελπιστούν να καταφέρουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες δημιουργίας του σύμπαντος (big bang) κι έτσι ίσως καταφέρουν να ανακαλύψουν το σωματίδιο του Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», το οποίο πιστεύεται ότι εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα. Το 2007 τρεις γιγάντιοι μαγνήτες, σημαντικοί για τη λειτουργία του επιταχυντή καταστράφηκαν στη διάρκεια δοκιμής. Η κατασκευή που ενώνει τους μαγνήτες έσπασε με έναν ισχυρό κρότο στις 27 Μαρτίου, όταν εκτέθηκε σε ασύμμετρα φορτία σε πίεση 20 φορές μεγαλύτερη από την πίεση της ατμόσφαιρας. Ευτυχώς, μέχρι σήμερα έχουν επισκευαστεί παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν και καθυστέρησαν ξανά τη λειτουργία του επιταχυντή.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, ο προϋπολογισμός του CERN θα μειωθεί κι έτσι οι αναβαθμίσεις στον LHC  θα καθυστερήσουν ένα ακόμα χρόνο, δηλαδή μέχρι το 2016.  Η ομάδα των μαθητών μας επισκέφτηκε το «μουσείο του μικρόκοσμου» καθώς και το μουσείο στο «Globe», παρακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ομιλία ενός Έλληνα ερευνητή και ξεναγήθηκε σε διάφορους χώρους όπου επιτρεπόταν η είσοδος. Παράλληλα, τους δόθηκε η ευκαιρία να δουν από κοντά διάφορα είδη ανιχνευτών σε ποικίλα μεγέθη.

Museo Nazionale della Scienza e della Tecnologia "Leonardo da Vinci (Μουσείο επιστήμης και Τεχνολογίας Leonardo Da Vinci)
Μηχανήματα, εργαλεία και πολλές εφευρέσεις του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι μέρος της τεράστιας συλλογής του μουσείου αυτού, το οποίο εκτείνεται στους χώρους ενός πρώην μοναστηριού. Οι μαθητές μας πήραν μια εντυπωσιακά πλήρη εικόνα της ιστορίας της επιστήμης και της τεχνολογίας με μοναδικά εκθέματα.

Συμμετείχαν: 
Τατιάνα Παυλίδου, Ζωή Αποστολίδη, Στέλλα Μακρή, Κλειώ Κυριάκου, Αλέξης Ιωάννου, Στυλιανός Παπαιωάννου, Γιώργος Ρωσσίδης, Νεόφυτος Μαργαρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.