Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σχολείο ή πασαρέλα;

Της Σκεύης Γεωργίου

Οι νέοι σήμερα φέρουν στο σχολείο μια δική τους μόδα, με αποτέλεσμα τα σχολεία να έχουν μετατραπεί σε πασαρέλες μόδας.  Κάποτε ήταν «η ποδιά» το κατεξοχήν υποχρεωτικό ρούχο για τις νεαρές έφηβες, σε μπλε συνήθως χρώμα, ενώ τα αγόρια βολεύονταν με καθωσπρέπει παντελονάκια.
Στις μέρες μας, όμως, τα τότε καθωσπρέπει υποχρεωτικά ρούχα είναι πλέον μια κακή ανάμνηση για τους έφηβους. Η τότε καθημερινή και απλή στολή έχει αντικατασταθεί με διάφορα είδη ρουχισμού όπως γιλέκα, καπέλα, κολάν, μαντίλια, πουκάμισα όπως και πολλά άλλα αξεσουάρ, που συνθέτουν μια εκκεντρική και – για κάποιους – ακατάλληλη αμφίεση για το σχολικό περιβάλλον. Ακόμη, οι περισσότεροι μαθητές προτιμούν η σχολική τους τσάντα να είναι επώνυμη ή με πολύχρωμα χρώματα, ή, ακόμη, τη διακοσμούν με αντικείμενα δικής τους αρεσκείας, έτσι ώστε να εντυπωσιάζουν και να ελκύσουν την προσοχή των συμμαθητών τους.  
Επίσης - σύμφωνα με έρευνα που διαβάσαμε - οι μαθητές προτιμούν να φορούν μάρκες ή άλλα είδη τα οποία είναι δημοφιλή. Γενικότερα προσπαθούν να φτιάξουν ένα δικό τους στιλ, με διαφορετική εμφάνιση, έτσι ώστε να «τραβούν» τους έφηβους.  Μερικές δημοφιλείς μάρκες που προτιμούν οι έφηβοι για τα ρούχα τους είναι οι εξής: Nike, adidas, Puma, converse, Paul Frank, Benetton, diesel, replay… κ.ά. συνήθως ακριβά εισαγώμενα ρούχα) .

Είναι γεγονός πως οι μαθητές έχουν ξεχάσει πως ο σκοπός της έλευσής μας στο σχολείο είναι η πνευματική μας ανάπτυξη και η ψυχική καλλιέργεια.

Άλλο ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί κυρίως τα κορίτσια είναι πώς να εντυπωσιάσουν τους άλλους έφηβους με εντυπωσιακά κτενίσματα. Παρατηρείται ακόμη το φαινόμενο, ορισμένα κορίτσια, αν δεν είναι καλά τα μαλλιά τους, να μην πηγαίνουν σχολείο.  Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που οι μεγάλες παρέες έχουν χαρακτηριστικό τα εντυπωσιακά χτενίσματα και τα προκλητικά ρούχα. Εξαιτίας όμως, της εξωτερικής εμφάνισης πολλοί προβάλλουν μια διαφορετική, από αυτήν που ο χαρακτήρας τους εκπροσωπεί, εικόνα.

Υπάρχει όμως και μια διαφορετική άποψη πάνω στο θέμα, εκείνων που πιστεύουν πώς η μόδα είναι ομορφιά, πως δείχνει τον χαρακτήρα και την διάθεση.  Ακόμη στο σχολείο η μόδα μπορεί να σου φτιάξει την  μέρα σου και να σου δώσει κίνητρο και φαντασία.  Σίγουρο είναι πως τα ευχάριστα χρώματα σου δημιουργούν μια ευχάριστη διάθεση. Πιστεύουμε λοιπόν πως θα ήταν μια καλή επιλογή να μας επέτρεπαν το χρώμα στη στολή, φτάνει να μην είναι ακαλαίσθητος ο συνδυασμός. Επίσης ο καθένας να έχει δικαίωμα να φτιάχνει τα μαλλιά του όπως θέλει και να τα βάφει με όποιο χρώμα τα θέλει, αλλά όχι να είναι υπερβολικά εξεζητημένα. Τέλος, το μακιγιάζ στα κορίτσια που το θέλουν, είναι καλό να είναι ελαφρύ και όσο πιο φυσικό γίνεται, έτσι ώστε απλώς να φωτίζει τα πρόσωπο – εάν χρειάζεται.

Κλείνοντας, πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να περιποιέται τον εαυτό του όπως θέλει, γιατί η ομορφιά είναι δικαίωμα όλων, αλλά να βάζουν πάντα ένα όριο, γιατί ο σκοπός του σχολείου είναι η πνευματική μας ανάπτυξη και όχι η επίδειξη μόδας, γιατί σίγουρα το σχολείο δεν είναι πασαρέλα.

Αν θέλετε να διαβάσετε ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με το θέμα, σας καλώ να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: http://1lyk-kamat.att.sch.gr/fashion.htm

3 σχόλια:

  1. Συμφωνώ απόλυτα! το σχολείο έγινε πλέον χώρος μόδας. Όσο για το βάψιμο των κοριτσιών, νομίζω κακό του εαυτού τους κάνουν! Η φυσική ομορφιά είναι καλύτερη και σύμφωνα με πολλές συζητήσεις που έχω κάνει,τα περισσότερα αγόρια προτιμούν το ελαφρύ βάψιμο ή και καθόλου. Καιρός λοιπόν να σοβαρευτούμε και να θυμηθούμε ότι το σχολείο δεν είναι πασαρέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.