Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Τα πρώτα "Mini-big bang" στο CERN!

της Ζωής Αποστολίδη



Οι φυσικοί του ευρωπαϊκού κέντρου πυρηνικών ερευνών CERN στη Γενεύη ανακοίνωσαν ότι ο επιταχυντής έχει ήδη δημιουργήσει 10 εκατομμύρια «μίνι-Μπιγκ Μπανγκ» μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας του σε υψηλό ενεργειακό επίπεδο. Όπως υποστήριξαν, με τον τρόπο αυτό, τίθενται οι βάσεις για να ανακαλύψει ο άνθρωπος τα θεμέλια του σύμπαντος.


Οι φυσικοί που δουλεύουν στο πείραμα ALICE (A Large Heavy Ion Experiment) στον LHC (βλέπε προηγούμενο άθρο) άρχησαν να συγκρούουν βαρετά ιόντα μολύβδου κοντά στην ταχύτητα του φωτός, ξαναδημιουργώντας τις συνθήκες του σύμπαντος όπως ήταν 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Η επιτυχής σύγκρουση των ιόντων μολύβδου στον επιταχυντή σε ενέργειες ρεκόρ επιτρέπει στην ύλη να υπάρξει όπως ήταν τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος.

Ο Dr David Evans περιγράφει τις συγκρούσεις ως μικρά big bangs, που δημιούργησαν τις πιο ψηλές θερμοκρασίες και πυκνότητες που επιτεύθηκαν σε ένα πείραμα. Το πείραμα κατάφερε να δημιουργήσει απίστευτα καυτές και πυκνές μπάλες φωτιάς με θερμοκρασία πάνω από 10 τρισεκατομμύρια βαθμούς, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές πιο καυτές από τον Ήλιο.

Σε αυτές τις θερμοκρασίες ακόμα και τα πρωτόνια και τα νετρόνια λιώνουν,με αποτέλεσμα να δημιουργήτε μια καυτή και πυκνή "σούπα" από κουάρκ (σωματίδια από τα οποία αποτελούντε τα πρωτόνια και τα νετρόνια) και γκλουόνια γνωστή ως Quark-Gluon Plasma. Μελετώντας την, οι επιστήμονες ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τις Ισχυρές Δυνάμεις, μια από τις 4 δυνάμεις στη φύση (αλληλεπιδράσεις) η οποία συγκρατεί τα κουάρκ μεταξύ τους, αλλά και είναι υπεύθυνη για το 98% της μάζας τους.

Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε περισσότερα νέα και θα καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε περισσότερα μυστήρια που αποτελούν τον κόσμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε να μας στείλετε το σχόλιό σας κι εμείς, αφού κρίνουμε ότι συνάδει με το πνεύμα του ιστολογίου μας, θα το αναρτήσουμε. Παρακαλούμε τα σχόλιά σας να μην περιλαμβάνουν οποιεσδήποτε προσβλητικές αναφορές και να γίνονται σε πλαίσιο σεβασμού και κοσμιότητας.